BUCURESTI

Partener principal
strada Mendeleev D.I.
0726 152 156
roxana.gamart@mobius-gallery.com

AES+F Inverso Mundus

INSTALATIE
Program:
19:00 - 04:00
Tip eveniment:
Vernisaj la NAG
Perioada expozitie:
09/30/2016 - 11/04/2016
 
Curatori:
Artisti:

Avem plăcerea de a vă invita la vernisajul expoziției INVERSO MUNDUS, prima expoziție în România a grupului AES+F.

Expoziția se desfășoară în perioada 30 septembrie – 4 noiembrie, 2016 și conține desene documentare, o ediție limitată de printuri cromogene și instalația video Inverso Mundus (3 canale de proiecție, 38’20’’), unul dintre cele mai apreciate proiecte din cadrul celei de-a 56-a ediții a Bienalei de la Veneția.

Vernisajul expoziției are loc pe data de 30 septembrie, începând cu ora 7 p.m., la sediul Galeriei Mobius, din strada Mendeleev #2, evenimentul fiind inclus în itinerariul propus publicului de Noaptea Albă a Galeriilor.

Galeria Mobius va publica un catalog dedicat în exclusivitate expoziției Inverso Mundus, în care vor fi incluse un eseu semnat de curatorul David Elliott și un interviu amplu cu cei patru artiști.

“Premisa de la care pornește noua lucrare semnată AES+F, Inverso Mundus, este reversul a tot ce se încadrează în limitele așteptărilor obișnuite.” (fragment din Marele teatru magic al lumii: AES+F și Inverso Mundus, de David Elliott)

Conceptul lucrării Inverso Mundus are propriul său istoric de-a lungul timpului; încă de pe vremea Imperiului Roman, existau segemente temporare bine delimitate, în care regulile sociale se suspendau. În timpul celui mai important festival celebrat în calendarul iustinian, Saturnalia, rolurile sociale erau inversate - stăpânii își serveau sclavii, iar sclavii deveneau pentru o zi stăpâni.  Gravuri imaginând “lumea invers”, datând din secolul al XVI-lea, înfățișează scene bizare precum cea în care un porc înjunghie un măcelar, un copil își pedepsește profesorul, un om poartă în spate un măgar, un bărbat și o femeie fac schimb de roluri și veșminte, un cerșetor în zdrențe dă de pomană cu mărinimie unui om bogat. În aceste gravuri se regăsesc și imagini ale unor ființe fantastice, demoni și himere, pești zburători care străbat cerurile, creaturi hibride ce populează spațiul comun. Însăși Moartea este prezentă sub diferite măști și ipostaze, fie purtând consacrata seceră pe umăr, fie ascunsă sub chipul unui doctor care tratează bolnavii de ciumă.

În cadrul societății contemporane, imaginarul din Inverso Mundus are un efect tulburător prin nota atemporală a elementelor care compun narativul lucrării.

Titlul lucrării face trimiteri directe la ideea de reorientare a realității, așa cum o cunoaștem, înspre o viziune profund poetizată. Inverso provine din limba italiană și are sensul de invers sau opus, iar Mundus este de origine latină și are sensul de lume. În interpretarea grupului AES+F, scenele absurde din carnavalurile medievale apar incastrate într-o pânză al cărei suport este o instalație video, proiectată pe canale multiple, și sunt traduse în episoade în care se reflectă aspecte din viața contemporană: personajele interpretează scene rupte dintr-o utopie socială absurdă și fac schimb de măști, metamorfozându-se din cerșetori în oameni bogați, din polițiști în infractori. Gunoieri metrosexuali spală orașul în deșeuri. Femei inchizitoare torturează bărbați imobilizați pe roți și instrumente de tortură al căror design seamăn izbitor cu produsele comercializate în Ikea. Copii și vârstnici se confruntă într-un meci de kickboxing.

Inverso Mundus este o lume îm care himerele sunt animale de companie, iar Apocalipsa este principal formă de entertainment.

Proiectul Inverso Mundus a fost creat în perioada 2014-2015, cu susținerea generoasă a Fundației Familiei Blavatnik și Faena Art.

Expoziția este organizată de galeria Mobius, din București, în colaborare cu Asociația Kontakt și galeria Triumph, din Moscova.

Parteneri media: revista ARTA, Observator Cultural

Parteneri: 360revolution, Brand Emotion

Comunicare & PR: Creative Evolution